Port

El Port de Silla

L’entorn del Port serveix com a punt d’inici de diverses rutes naturals i itineraris culturals a Silla. Si volem endinsar-nos en la ruta historicoartística de Silla, agafarem el carrer del Port continuant pel Carrer Sant Roc arribant a la plaça del Poble on se situa l’església de Mare de Déu dels Àngels, al costat de la Casa Palau. Molt pròxim a aquest punt es troba el Museu d’Història i Arqueologia de Silla (MARS) amb la Torre Musulmana, emblema de la ciutat. Des de la plaça del Poble es pot accedir a la ruta de les cases modernistes pel carrer València, Sant Roc o Sant Josep.

Si volem endinsar-nos en l’entorn natural i mediambiental de Silla des d’on ens trobem creuarem el camí Vell de Russafa on hi ha diverses rutes importants com són el Camí de Santiago de Llevant o el recorregut Defensa del Sud del Camí del Cid. El camí Vell de Russafa formava part de la calçada més llarga d’Hispània en l’època romana, la Via Augusta.

El Port de Silla presenta un paratge natural d’increïble bellesa i singularitat. És el perfecte espai per realitzar activitats com senderisme o cicloturisme per l’itinerari cap al Port o pel Filtre Verd; activitats esportives com el piragüisme, la pesca i la vela llatina. S’ofereixen passejos en barca pel llac per gaudir de la naturalesa, les vistes i el birdwatching.

 

Plini el Vell en el segle I dC descrivia l’Albufera com Nacararum Stagnum: el llac de les petxines. Els diferents pobladors sempre han tractat d’explotar al màxim les seues opcions, arribant a hui en dia.

El Port de Silla, punt d’entrada del municipi a l’Albufera per l’aigua, conserva el classicisme autèntic ja que manté les barraques tradicionals com la Confraria de Pescadors, l’hangar del Club de Piragüisme i les barques de vela llatina i senzilles.

L’Albufera es va declarar com a Parc Natural en el 1986 i es va convertir en un dels majors espais europeus amb recursos naturals i turístics, igual que de conservació d’aus. És un lloc on conviu el factor mediambiental amb les activitats turístiques, esportives o culturals al llarg de tot el terme, des de rutes cicloturístiques, pelegrinatge o senderisme, fins a itineraris assenyalats com són els dels motors pintats amb aus tradicionals, els antics masos, les barraques de pescadors o l’observació de les més de 300 aus diferents que hi ha, entre altres. També destaquem les activitats autòctones, com són la navegació amb vela llatina o el piragüisme, les quals realitzen regates i exhibicions a l’Albufera; passejos amb barca i la pesca tradicional.

Per tant, és un punt de trobada perfecte per als amants de la natura per la seua riquesa mediambiental inesgotable amb l’àmplia biodiversitat que hi conviu i la bellesa paisatgística, aquesta última moltes vegades causada pel cultiu de l’arròs.

#

Fuente de la Plaza de la 'Cort'

$

La Biblioteca Municipal Joan Fuster